miércoles, 23 de octubre de 2013

Les noves eines

Tots els avesos en la comunicació i la tecnologia ens han donat com a resultat un seguit d'instruments, eines i mètodes nous i impensables fa uns anys. Els més evidents, són els mòbils d'última generació, i mirant més enrere, els ordinadors portàtils; i no anant gaire més lluny, senzillament, els ordinadors.

Aquests instruments, han portat amb ells una sèrie d'inputs dissenyats al llarg del temps que han servit per a facilitar-nos la vida. En el cas que ens pertoca, el de l'educació, les possibilitats de les noves tecnologies són tan grans com la imaginació de l'ésser humà; i és que d'ençà que les noves tecnologies van aconseguir introduir-se a les escoles, a poc a poc s'han anat perfeccionant mètodes, programes i eines que han pogut millorar l'experiència educativa i estan obligant a replantejar en alguns casos la manera de donar les classes.

A tall d'exemple, temin l'àmpliament extes moodle, com a gestionador de les tasques i notificador, agenda o missatgeria. Els usos que se li poden donar a aquest espai en el camp de l'educació són amplíssims.
També hi ha les wikis. Un espai de construcció col·lectiva on el treball de l'aula es pot veure amplificat i millorat per la comunicació virtual i l'ajuda mútua.

Tot i les grans possibilitats que ens ofereixen les noves tecnologies, cal recordar que no són la salvació o la terra promesa per a l'educació. Són només una eina, i com a tal, he de saber fer-la servir. Com a exemple arquetípic dins l'aula, podrem dir que no canvia res d'ensenyar les taules de multiplicar en una pissarra tradicional que ensenyar-les en una de digital si es fa per simple memorística.
Les noves tecnologies són grans eines; ens poden proporcionar grans programes per al desenvolupament de l'educació, però cal tractar-les amb actitud - el 2.0 és una actitud, una manera de fer-.

No hay comentarios:

Publicar un comentario